 0 324 712 03 33
0 324 712 03 33 silifkediyalizmerkezi@gmail.com
silifkediyalizmerkezi@gmail.comBöbrek  yetersizliği ilerledikçe başta proteinler olmak üzere değişik besin  maddelerinde kısıtlanmaya gidileceği önceden yazılmıştı. Böbrekler görevlerini  iyice yitirdikten ve hastalar diyalize girmeye başladıktan sonra alınan  gıdaların yeniden düzenlenmesi gerekecektir.
                      
                      Kalori:Diyaliz hastalarında alınması  gerekli kalori miktarı hastanın beslenme durumu ile yakından ilgilidir.Hasta  şişman ise düşük kalorili diyetlet önerilir.Bu hastalar tatlandırıcı olarak  sakkarin vb.ilaçlar kullanarak ekmek,pilav,makarna,şeker gibi karbonhidratlı  zengin gıdalar ve yağları az miktarda yemelidir.Yetişkin  bir diyaliz hastasının ortalam olarak bir  günde kg başına 35 kalori(yaklaşık 1500 ile 2500 kalori) alması gereklidir.
                      
                      Protein:Diyalize giren hastaların protein  ihtiyacı artar;bunun en önemli nedeni diyaliz sırasında protein yapımında yer  alan bazı maddelerin kaybedilmesidir.O nedenle,kronik böbrek yetersizliği döneminin  aksine,diyalize giren hastalarda alınan protein miktarı arttırılır.Bu hastalar  bir günde kg başına yaklaşık 1 ile 1.5 gr protein almalıdırlar.(örn;60 kg  ağırlığındaki bir hasta için 12  numaralı  liste) bu proteinlerinde hayvansal kaynaklı olmasına dikkat edilmelidir.
                      
                      Karbonhidrat:Hastanın ihtiyacı olan kalori  miktarına göre,alması gereken karbonhidrak miktarıda değişir.Zayıf hastaların  daha fazla,şişman hastaların ise daha az karbonhidratlı gıda almaları  gereklidir.Bir günde alınan toplam kalorinin yaklaşık yarısı karbonhidratlardan  sağlanmalıdır.
                      
                      Yağ:Diyaliz sırasında alınması gerekli yağ  miktarıda (karbonhidratlı gıdalarda olduğu gibi ) hastanın kilosu ile yakından  alakalıdır.Zayıf hastalar için daha fazla,şişman hastalar için ise,daha az yağ  gereklidir.Yine önceden anlatıldığı gibi,yemeklerde bitkisel sıvı  yağlar(zeytinyağıimısır özü yağı vb.) tercih edilmeli ve tereyağı yada ,iç  yağından kaçınılmalıdır.Eller yemeğe hazırlanırken,etrafındaki yağları iyice  temizlemelidir.Bir günde alınan kolesterol miktarı 300 mg’ı geçmemelidir.Günlük  kalori ihtiyacının yaklaşık %30 ile 40’ı yağlardan sağlanır.
                      
                      Su:Diyalize giren hastalarının pek çoğunun  idrarı yoktur.Bu nedenle su ve sıvı  gıdaların  miktarına çok dikkat edilmelidir. 
İki diyaliz  arasında alınan kilo miktarının  1.5 – 2  kg’ı aşmamasına özen gösterilmelidir. 
Eğer fazla  sıvı alınacak olursa hem önceden anlatılan ,sıvı fazlalığı ile ilgili sorunlar  (kalp yetersizliği,nefes darlığı ,vücutta su birikmesi ,tansiyon yüksekliği)  ortaya çıkar;hemde diyaliz sırasında fazla suyun çekilmesine bağlı olarak  ,adale krampları ve tansiyon düşüklükleri görülür.Genel olarak yemekler  dahil,bir günde alınan sıvı miktarı 1000-1500 m’ı  civarında olmalıdır .Ancak, idrar miktarı çok  az olan ve değişik nedenler ile diyalize yeterli sıklıkta giremeyen hastaların  daha az sıvı almaları gereklidir.
Tuz:diyaliz hastalarında tansiyon  yüksekliği oldukça sık görülür.Alınan tuz miktarı fazla ise, hem tansiyon  kontrolü zorlaşır, hem de daha çok su içilir ve kilo alır.Bu nedenle diyaliz hastalarının  bir günde alması gereken ortalama tuz miktarı 1-2 gr civarında olmalıdır.Bu  amaçla ,yemekler tuzsuz olarak pişirilmeli,üzerine ilave tuz konulmamalı ve  turşu,zeytin,peynir gibi fazla tuzlu gıdalar alınmamalı ve tuzsuz ekmek  yenilmelidir.Ancak ,bazı hastalarda tuz kısıtlanması gerekmez.Bu hastalar  normal tuzlu gıdalar alabilirler.
Potasyum:Diyalize giren hastalarda en sık  görülen sorunlardan biri kan potasdyumun çok yükselmesidir.İdrarla potasyum  atılamadığı için,bazen bu durum hayati tehlike de yaratabilir.Yapılması gereken  ,gıdaların potasyum içerikleri hakkına bilgi sahibi olmak ve yüksek potasyumlu  gıdaları diyetten kaldırmaktır.Süt, patates,muz,portakal,kurutulmuş meyveler ve  baklagillerde fazla miktarda potasyum bulunduğu unutulmamalı ve bu besinler  fazla miktarda yememelidir.Yiyeceklerin potasyum miktarı hakkında ayrıntılı bir  liste 1. bölümde verilmiştir.
Bazı  hastaların dikkatine rağmen kan potasyumu yüksek çıkabilir.Bu durumda  yiyeceklerdeki  potasyumun emilmesini  engelleyen bazı ilaçlar(Örneğin Resonium-A)hekiminiz tarafından size  verilecektir.
Öte  yandan,diğer bazı hastaların potasyum kısıtlamasına ihtiyacı yoktur,hatta bu  hastalarda kan potasyumu gereğinden düşük bile çıkabilir.Yapılan kan  tahlilerinin sonucuna göre hekiminiz almanız gerekne potasyum miktarı hakkında  bilgi verecektir..
Kalsiyum:Kemik hastalığını önleyebşlmek  için diyaliz hastalarının hergün belli miktarda kalsiyum almaları  gereklidir.Bazı yiyecekler kalsiyumdan zengindir o nedenle bu gıdaların yeterli  mikltarda alınması yararlı olur. kalsiyumun en çok içeren gıdalardan biri olan  süt ve sütten yapılan yiyeceklerde ()fazla miktarda fosfor da vardır bu  gıdaların çok fazla miktarda alınması böbrek hastalarında zararlı olabilecek  fosforu arttırır.O zaman bu tür gıdaları çok fazla miktarda almamalıdır.
Yiyecekler ile yeterli kalsiyum  çoğu kez alınamadığı için hekiminiz size ilaç şeklindede verecektir.Bu amaçla  sık olarak kullanılan kalsiyum karbonat tozunun 2 ile 3 gramı çoğu kez ihtiyacı  karşılar.Bu toz,içecekler ile laınan fosforun vücuda emilmesini de önler,o  nedenle çift yönlü yarar sağlar.
Fosfor:Alınan proteinler ile (en çok da süt  ve süt ürünleri ile) vücuda girer.Diyaliz hastalarının kan fosfor düzeyi  genellikle yüksektir.Bu durum kan kalsiyumunda azalmaya ve kemiklerde zayıflamaya  yol açar,kan fposforunu düşürebilmek için başta sğt içeren gıdalar olmak  üzere,1.bölümde bilgilendirilen ve fazla miktarda fosfor içeren besinlerin  olabildiğince az alınması gereklidir diyetle bir günde alınan fosfor miktarı  kilogram başına 17 mg’yi geçmemelidir.Ayrıca kan fosforunu düşüren ilaçların  kullanılması yararlıdır.
Lif:Sadece böbrek hastalarının değil  herkezin fazla miktarda lifli gıda almasının yararlı olduğu saplanmıştır.Lifli  gıdalar örnek olarak kepekli ekmek,kuru baklagiller,sebze ve meyveler  sayılabilir.Bu tür gıdaların alınması ile hazım kolaylaşır,kabızlık önlenir  bağırsak kanseri önlenebilir.Diyaliz hastalarında kabızlık sık olduğu için bu  tür gıdaların alınması yararlıdır.Ancak bu yiyeceklerdeki potasyum miktarına  her zaman dikkat etmelidir.
Demir:Diyaliz sırasında bir miktar demir  vücuttan kaybedilir.Demir eksikliğine bağlı kansızlığı önleyebilmek amacıyla  hemen tüm diyaliz hastalarına ağızdan demir hapları veya diyaliz sırasında  demir iğneleri uygulanır.
Diğer vitamin  ve minareller:Demire benzer şekillerde pek çok vitamin ve minarel diyaliz  sırasında kaybedilir….tüm hastaların çok sayıda vitamini… içeren tabletleri  kullanması gereklidir.Diyaliz hastalarında …D vitamini yapamadığı için kemik  ağrıları,zayıflığı ve bazende kemik kırıkları görülebilir.O nedenle hekiminiz  size sık olarak özel D vitamini içeren  ilaçları(rocaltrol,Eins-Alpha,One-Alpha)gibi verecektir.Bu ilaçlar kan  kalsiyumunu normale getirir ve kemiklerinizi kuvvetlendirir.Diyaliz  hastalarında A vitamini zararlı olabilir;bu nedenle hekim kontrolü olmaksızın  vitamin ilaçları rastgele kullanılmamalıdır.
Diyaliz hastalarının bir günde almaları gerekli vitamin miktarları tablo de verilmiştir.
Vitamin                                                                                             Bir günde alınması gerekli miktar
                      Vitamin A                                                                                          Gereksiz
                      Vitamin C                                                                                          60  mg
                      Vitamin B1                                                                                        1.5  mg
                      Vitamin B2                                                                                        1.8  mg
                      Vitamin B3                                                                                        20  mg 
                      Vitamin B6                                                                                        10  mg
                      Vitamin B12                                                                                      3  mcg
                      Vitamin D                                                                                          0.25-1  mcg
                      Vitamin E                                                                                           15  ünite 
                      Vitamin K                                                                                          Gereksiz
