Böbrek yetmezliği hastalığında var olan diyaliz hastaların vücutlarında biriken atıkların ve sıvıların bir zar aracılığı ile işlenmesine denir. Böbrek yetmezliği diyalizi kişilerin yaşam kalitelerini yükseltmek ve sağlıklı bir yaşam geçirmelerini sağlamak adına yapılır. Diyaliz tedavisi hangi hastalara uygulanır ve yapılır;
- Böbrek işlevlerinin % 90 oranında kaybedilmesi sonucunda
- Tedaviye cevap vermeyen sıvı fazlalıklarında
- Böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak önüne geçilmeyen kusmalarda
- Böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak perikardit olanlarda
- Böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak bilinç kaybı yaşayan böbrek hastası
- Böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak kanama eğilimi olan hastalar diyaliz makinesi uygulaması yapılır.
Diyalize girmeden önce hastaya hazırlık aşaması yapılır. Hasta olan kişinin kanı alınır ve bu kanın alınarak makineye verilmesi için oldukça büyük bir damar yolu açılması gerekmektedir. Bundan dolayı hasta olan kişilerin toplardamarı ile atardamarı cerrahi işlemler ile birleştirilmelidir. Bu işleme Arterio-Venöz Fistül adı verilir. Acil şekilde diyaliz uygulaması yapılacaksa damar içinde kateterizasyon uygulaması yapılır. Diyalize girecek olan hastalar diyaliz merkezlerinden yardım alabilir. Özel hastaneler ve özel diyaliz merkezlerinde diyaliz fiyatları araştırılmalıdır. Aksi olan durumlarda oldukça yüksek meblağlar ile karşılaşmak mümkündür. Böbrek yetmezliği tanısının koyulabilmesi için;
- İdrar testi yapılmalıdır. Bu testte şeker ve protein tespiti yapılır.
- 24 saatlik idrar testinde protein kaybı tespiti yapılır.
- İdrar kültüründe idrar yolu iltihaplanmasına bakılır.
- Kan testi yapılır. Bu testte fosfor, kalsiyum, potasyum, sodyum, kreatin ve üre düzeylerine bakılır.
- Damar yolundan verilecek olan boyalı ilaçlar ile idrar yollarının görüntülenmesi sağlanır.
- Ultrason ile böbrek ve idrar yolların görüntülenmesi sağlanır.
- Böbreklerden alınacak olan doku parçası ile biyopsi yapılır ve ne olduğunun tespiti yapılır.
Kaç Tür Diyaliz Tedavisi Vardır?
- Hemodiyaliz tedavisi
- Periton tedavisi
Hemodiyaliz; bu tedavi ilk defa 1911 senesinde doktor olan Kolff tarafından ortaya çıkartılmıştır. Özel olarak hazırlanmış olan membran yardımı ile hastanın kanından cihazlar aracılığı ile temizlenmesi işlemi yapılmıştır. Hemodiyaliz işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için kesinlikle kan akışının sağlanması gerekmektedir. Aksi durumda sıkıntılar olur. Kan akımının sağlanmasının ardından mebran ile hemodiyaliz cihazının olması da gerekir. Kan akışının sağlanması içinde hasta olan kişilerin toplar ve atar damarları arasında arteriyovenöz fistül oluşturulması gerekmektedir. Yani hasta olan kişilerin toplardamarına kateter konması gerekir.
Hemodiyaliz tedavisi gören hastaların hastalık şiddetine ve çıkartmış olduğu idrar düzeyine bağlı olarak haftalık olarak 3 kez ve 6 saat boyunca bu uygulama yapılır. Hasta hemodiyalize girmezse ya da yeterli düzeyde bu tedavi uygulanmazsa yaşamsal anlamda riskler oluşabilir. Hatta ölüm ile sonuçlanan durumlar ortaya çıkabilir. Bu tedavi hemodiyaliz ünitelerinde ya da hastanede uygulanmalıdır. Uygun olan cihazlar ve ekipmanlar yardımı ile evlerde de uygulama yapılabilir.
Periton Diyalizi Nedir?
Periton insan vücudunda bulunan karın boşluğunda yer alan organların çevresindeki zar için kullanılabilecek olan terimdir. Periton diyaliz uygulamasında periton mebran kullanılması yapılmaktadır. 1923 senesinde ilk kez Ganter tarafından uygulanmıştır. Hasta olan kişilerin fiziksel yapılarına göre özel olan solüsyonlar karın boşluklarından verilir. Hastanın vücuduna verilecek olan solüsyon 6 saat bekletildikten sonra tekrardan hazırlanacak olan solüsyon ile değiştirilir.
Bu süre zarfında kanda yer alan aşırı sıvı ve üre solüsyonun içine geçecektir. Periton diyaliz işlemleri gün içinde 5 kez uygulanmalıdır. Bu uygulamanın gerçekleştirilmesi için 3 tane etkene ihtiyaç bulunur. Bunlar; karın kısmına yerleştirilecek olan kateter, hastaya uygun olan sıvı, katerer ile diyaliz sıvısı arasında oluşturulacak olan bağlantı sistemidir. Periton diyalizin nasıl yapılacağı konusunda doktorunuzdan yardım almanız gerekir.
Kaynak: http://bobrekagrisi.com/bobrek-yetmezligi/bobrek-yetmezligi-diyaliz
Eklenme Tarihi 5/30/2018
Bu sayfa 4155. kez incelendi.
|