Böbrek yetmezliği oluşan kişilerde aşağıda bulunan görevler yerine getirilemez hale gelmektedir;
- Kemiğin güçlenmesi için yardım
- Kan hücrelerin yapım aşamasından gerekli olan yardım
- Tansiyonun dengede tutulmasına yardım
- Vücutta bulunan fazla suyun uzaklaştırılmasına yardım
- Vücutta bulunan zararlı maddelerin dışarı atılması için yardım işlemleri gerçekleşmez.
Sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmekte olan tek böbrek insan vücudu için gerekli olan tüm işlevleri yerine getirebilir. İnsanlarda böbrek yetmezliğinin belirtileri ortaya çıkması için iki böbreğinde işlevini kaybetmesi gerekmektedir. Böbrek yetmezliği kronik ve akut şekilde meydana gelir. İşlevlerini yerine getirmede ortaya çıkan aksamalar geriye ve ileriye doğru meydana gelirse buna kronik böbrek rahatsızlığı adı verilir. Böbrekler işlevlerini günler ve saatler içinde ani bir şekilde kaybederse ve geriye doğru dönüş imkânı bulunuyorsa bu duruma da akut böbrek yetmezliği adı verilir. Akut böbrek yetmezliğinde zamanında tanı koyulursa tedavi mümkündür. Kronik şekilde gelişen böbrek yetmezliğinde ise takip altında olan hastanın ateşli hastalıklar, su kaybı, ilaçlardan kaynaklı semptomlardan kaynaklı olarak böbrekler görevlerini hızlı şekilde kaybedebilir ve bu ilerlemeyi durdurmak zor olabilir.
BöbrekYetmezliği Nasıl Anlaşılır?
- Böbrek yetmezliği belirtisi ilk olarak insan vücudunda su kaybı olarak kendini belli eder.
- Hastalarda nefes alma konusunda zorluklar ortaya çıkar. Sanki nefes darlığı çekiyormuş gibi bir his meydana gelir.
- Kişilerde ayak, bacak ve kollarda böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak şişme olur. Özellikle ayak şişmesi sonucunda gün içi aktivitelerde zorlanmalar yaşanır.
- Böbrek yetmezliğinde kaynaklı olarak halsizlikler oluşur. Geçmeyen yorgunluk hissinden kaynaklı olarak gün içi sürekli olarak enerjileri düşer.
- Ciltte devamlı olan kuruluk ve kaşıntı rahatsız edici boyuta ulaşmaktadır.
- Konsantrasyon bozuklukları oluşan kişilerde günlük yaşamlarında zorluklar oluşmaya başar ve çıkılmaz bir hal alabilir.
- İştah kayıpları yaşanır ve hızlı şekilde kilo vermeye başlarlar.
- Özellikle gece saatlerinde idrara çıkma ile alakalı olan sürelerde azalmalar yaşanmaya başlar.
- Böbrek yetmezliğinin en belirgin olan belirtiler içinde ağrı yer almaktadır. Ağrı sorunlar arasında en çok sıkıntı veren sorunlardır.
- Uyku düzeni ile alakalı olan bozukluklar oluşmaya başlar.
- Özellikle gece uykularında ani şekilde gelişen kramplar oluşmaktadır.
- Sabah uykudan uyanıldığında göz çevrelerinde şişlikler meydana gelir.
Böbrek yetmezliğinde hangi belirtilerin oluşacağı farklılıklar göstermektedir. Bu belirtiler farklı hastalıkların belirtileri ile aynı olabilir. Böbrekler oluşabilecek olan her türlü duruma kolaylıkla uyum sağlar. Yani böbrek yetmezliği gibi oldukça büyük bir sorun böbrekler de tamamen hasar oluşuncaya kadar kendini belli etmeyebilir. Bundan dolayı böbrekler ile alakalı hastalıkların teşhisi erken koyulmalıdır.
Önemli olan periyodik şekilde yapılacak testle ve kontroller ile erken tanı koyulmasıdır. Bu tarz durumlarda vakit kaybetmeden doktor başvurmak ve gerekli tedaviye başlamak gerekir. Böbreklerde oluşan küçük sorunlar ciddi hastalıklar yaparmı, oldukça ciddi sorunlar yaratabileceği için mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Böbrek Yetmezliği Tedavisi
Böbrek yetmezlikleri hastalık evresine göre 3 farklı şekilde tedavi edilmektedir. Bunlar böbrek nakli, periton diyaliz tedavisi ve hemodiyaliz tedavisidir. Tedaviler;
- Böbrek naklinde hasta olan kişiler hastalığı tamamen atlatır. Hatta böbrek yetmezliği sorunu olan bir kadın nakil sonrasında doğum yapabilir. Diğer tedavi yöntemlerinde ise hastalar devamlı olarak tedavilerini sürdürmek zorundadır. Tedavileri sürekli olarak sürdüğü için çocuk yapma imkânları bulunmaz. Hemodiyaliz ve periton diyaliz tedavilerinde 5 yılın içinde ölüm riski oldukça yüksektir. Bu tedavi şekillerinde % 50 oranında ölüm riski bulunur. Böbrek nakillerinde ise yaşama oranı % 90 civarındadır.
- Periton diyaliz tedavisinde hasta olan kişileri karın kısımlarına kateter yerleştirilmesi yapılır. Kateterin belli bir kısmı karnın iç kısmında belli bir kısmı da karnın dış kısmına yerleştirilir. Takılan bu kateterinden 6 saatte bir ya da cihaz aracılığı ile belli düzeyde sıvı karnın iç kısmına doldurulmaktadır. Bu sıvı 6 ya da 8 saat sonrasında tekrardan boşaltılmaktadır. Bu sıvının karın içine doldurulması ve boşaltılması devamlı olarak yapılır. Bu tedavi şekli için gelişen teknoloji sayesinde özel cihazlar yapılmıştır. Bu cihazların yardımı ile hastalar kendilerini cihaza bağlar ve sabaha kadar cihaz bu işlemlerin hepsini hastanın yerine yapar.
- Hemodiyaliz tedavisinde ise haftalık olarak 3 gün ve 4 saat boyunca hastaların damarlarından kan alınmaktadır. Alınan kan filtrelerden geçirilerek kanın temizlenme işlemi yapılır. Temizlenen kan tekrardan hastaya enjekte edilir.
Eklenme Tarihi 5/22/2018
Bu sayfa 3928. kez incelendi.
|